arrangementer

Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Populærformidling forskning – Oppfølging IPL Kvål-Melhus – Utførende-perspektivet

23. november 2021 @ 10:00 - 10:55

en knokke med klokkearmer som peker mot learning

Erfaringer med IPL-prosjektet E6 Kvål – Melhus – Perspektivet til de utførende.

E6 Kvål – Melhus er den andre IPL-kontrakten (Integrert ProsjektLeveranse) i Norge og den første på et anleggsprosjekt. Prosjektet er langt inne i gjennomføringsfasen.

10/09-2021 intervjuet vi Nye Veiers tidligere prosjektleder Petter Angelsen. Du kan se og høre opptaket fra den 55 minutter lange seansen her. I denne oppfølgeren så settes søkelyset på perspektivet til de utførende. Prosjektlederne, Alexander J. Mosbakk (Peab Anlegg), og Arve Krogseth (Cowi) intervjues, og nåværende prosjektleder Ole Gunnar Sølberg (Nye Veier) vil bidra i diskusjonen (se profiler nedenfor)

Det rapporteres at prosjektet nå drives meget godt, men det legges ikke skjul på at det også har gått i bølgedaler siden den integrerte samhandlingsfasen startet opp. Stemningen har vært «trykket» til tider. Det var for eksempel utfordrende å bli enige om en målpris slik at det kunne signeres byggekontrakt. Dertil hadde naturlig nok ingen av partene erfaring med å arbeide etter de rammebetingelsene som ligger til grunn for IPL. IPL gir helt andre spilleregler sammenliknet med enhetspriskontrakter og totalentrepriser.

portrettbilde Alexander J Mosbakk

Alexander Joachim Mosbakk, har en bachelor i husbyggingsteknikk fra Høgskolen i Sør-Trøndelag. Startet karrieren som KS-ingeniør før det raskt ble en overgang til formann på grunnarbeider i Reinertsen. Ble med videre i oppkjøpet til Veidekke før jeg startet i PEAB i 2016. Har jobbet som anleggsleder og prosjektleder de siste årene i jernbane-, energi,- og samferdselsprosjekter . Har erfaring fra totalentrepriser etter norsk standard, EPC-kontrakter, utførelsesentrepriser og nå IPL. I E6 Kvål – Melhus har jeg vært med fra tilbudskonferansen på Værnes i 2018, gjennom tilbudsfasen i PEAB, gjennom fase 1 med COWI/Nye Veier og nå inn mot slutten av gjennomføringsfasen.

portrettbilde Arve Krogseth

Arve Krogseth Utdannet sivilingeniør fra NTH (1993) og har jobbet i BA bransjen siden 1993. Fartstid fra AF (12 år), Mesta (3 år) og Hæhre (10 år) før jeg startet i COWI i 2018 som prosjektdirektør innen Transport og Byutvikling. Bred erfaring fra prosjekter over hele Norge. Har vært innom flyplass, jernbane, veier, leilighetsbygg, næringsbygg, men de siste 16 årene har hovedfokuset vært større samferdselsprosjekter, hvor jeg i hovedsak har jobbet som prosjektleder eller prosjektsjef. Har jobbet med Hovedentrepriser, Totalentrepriser, Fiddic Whitebook kontrakter og nå IPL kontrakt.

portrettbilde Ole Gunnar Sølberg

Ole Gunnar Sølberg Utdannet landmåler og har jobbet i anleggsbransjen siden 1994. Har jobbet i Veidekke (1 år), Mesta (6 år) ,Statens vegvesen (18 år) og Nye Veier (2 år). Først som landmåler på vegprosjekt, deretter som avd.ing -prosjektsjef på avdeling med rekkverk skilt og renhold, deretter som byggeleder/prosjektleder på  enhetspriskontrakter, driftskontrakt  og nå IPL kontrakten på E6 Kvål – Melhus. Kom inn i prosjektet i slutten av fase 1 og involvert i hele gjennomføringsfasen.

portrettbilde Bo Terje Kalsaas

Bo Terje Kalsaas er professor ved Institutt for ingeniørvitenskap ved Universitetet i Agder. Kalsaas har arbeidet mange år med problemstillinger innen Lean construction og har en spesiell interesse mot  ledelse av prosjekteringsprosesser.

Registrer deg for webinarlenke

Webinaret søker å åpne døren til aktørenes erfaringer på godt og vondt. Vi vil belyse spørsmål som:

  • Hva er annerledes med å arbeide etter IPL-prinsippene sammenliknet med tradisjonelle kontrakter?
  • Fungerer IPL etter teorien med deling av risiko, kostnadsbesparelser, felles beslutninger, felles budsjett, mer kundeverdi osv?
  • Hvorfor satset dere fra Peab og Cowi så sterkt på å vinne akkurat denne kontrakten? Det er vel risiko forbundet med å gå inn i en ny kontraktstrategi?
  • Hvorfor var det så krevende å bli enige om målpris når dere hadde byggherrens budsjettpris som utgangspunkt?
  • Hva kan det bety for prosjektets utvikling og gjennomføring om byggherrens budsjettpris settes for lavt?

  • Kom alle gode ideer til utvikling av prosjektet på bordet i den integrerte samhandlingsfasen? Hvordan ble prosessen drevet?
  • Hvordan kalkulerte dere prosjektet i samhandlingsfasen og hvordan samarbeidet dere? Hvordan ble byggbarheten ivaretatt.
  • Metoden som ligger til grunn betegnes som Target Value Design/Delivery (TVD). Hvordan fikk dere ivaretatt også miljømålene innenfor målprisen?
  • Når prosjektet er utviklet sammen er det da noe å hente på nye muligheter i gjennomføringsfasen?
  • Ifølge TVD-teorien så kan det forventes at prosjektet får en avtakende kostnadskurve. Stemmer det med erfaringene så langt i dette prosjektet?

  • Hvordan arbeides det med å finne muligheter i gjennomføringsfasen?
  • Entreprenøren står for 90-95% av omsetningen og tar den største risikoen. Når den prosjekterende bidrar med gode ideer til å senke kostnadene så slår det lite ut i fortjeneste. Gir det gode nok insentiver for den prosjekterende og de mindre partene?
  • Praktiseres «swapping», det vil si flytting av penger mellom partenes budsjetter når det er lønnsomt for prosjektet?
  • Hva slags kontrakter har Peab til sine UEer? Ivaretas insentivene i IPL-kontrakten?
  • Hva er de viktigste læringspunkter så langt i prosjektet?

Detaljer

Dato:
23. november 2021
Tid
10:00 - 10:55